неділя, 22 вересня 2024 р.

День Гобіта

   

Hobbit Day відзначають 22 вересня, в день народження Більбо і Фродо Беггінса, двох найулюбленіших персонажів романів Толкіна “Гобіт” і “Володар перснів”. Ця подія для фанатів по всьому світу зібратися разом і відсвяткувати чарівний світ Середзем’я.

Історія та значення

  • Вперше День гобіта був проголошений Американським Толкієнівським товариством у 1978 році. Дата відповідає дням народження Більбо і Фродо Беггінса, які народилися в 2890 і 2968 роках Третьої Епохи відповідно.
  • Роман Толкіна “Гобіт” був опублікований 21 вересня 1937 року і отримав широке визнання критиків. Він познайомив читачів зі світом гобітів, окремої раси, подібної до ельфів та гномів, що характеризується любов’ю до світу, їжі та пригод .

 

Хронологія

  • 21 вересня 1937 року – “Гобіт: Туди і назад” був опублікований.
  • 1969 – Толкін продав права на екранізацію “Гобіта” і “Володаря перснів” компанії United Artists.
  • 19 грудня 2001 – вийшла перша частина трилогії “Володар перснів” – “Братство персня”.
  • 6 грудня 2012 року – На екрани вийшов фільм “Гобіт”, який зібрав 37 мільйонів доларів у перший день прокату.

Згідно з сюжетом книги "Братство персня", саме 22 вересня 111-річний Більбо Беггінс влаштував у Хоббітоні велику вечірку з бенкетом, танцями і яскравими феєрверками, які привіз до села чарівник Гендальф. Свято детально зображене в однойменному фільмі Пітера Джексона.

Шанувальники Толкіна знайшли безліч способів святкувати День Хоббіта. Одні влаштовують костюмовані бенкети, яким могли б позаздрити гості вечірки Більбо Беггінса, інші вирушають у походи босоніж на честь хоббітів, які не носили взуття (хоча далеко не всім клімат дозволяє втілити цю затію в кінці вересня), треті спокійно переглядають фільми Пітера Джексона з відерцем попкорну.


Наймасштабніше дійство 22 вересня проходить у Новій Зеландії на знімальному майданчику фільмів "Володар перснів" і "Хоббіт" - колишньої вівчарської фермі, де в 1999 році побудували декорації Хоббітона. З 2002 року туди регулярно водять екскурсії, а в день народження Більбо і Фродо влаштовують справжній фестиваль. Гості можуть перевдягнутися в хоббітський одяг, спробувати "традиційні" страви, послухати живу музику, потанцювати і навіть переночувати в затишному готелі "Зелений дракон".

Як провести День Хоббіта

Як не дивно, читання "Володаря перснів" - найменш відповідний спосіб відсвяткувати День Хоббіта. Для цього існує окремий привід - День читання Толкіна, який святкують 25 березня разом зі святкуванням повалення Саурона - головного антагоніста роману і найлютішого ворога Вільних народів Середзем'я.

Якщо ресурси не дозволять вам вирушити в подорож у королівство ельфів, а здоровий глузд змушує триматися подалі Морок-лісу або Мордора, варто почерпнути натхнення у приємному і простому способі життя хоббітів.

Жителі Шира - гостинні створіння, які в свій день народження люблять дарувати подарунки, а не отримувати їх. Саме тому 22 вересня - чудовий привід пригостити вірне "братство персня" чимось смачненьким. Але врахуйте, що хоббіти можуть приймати їжу до 6 раз надень (на сніданок, другий сніданок, одинадцятигодинний перекус, полуденок, обід і вечерю), тому запастися частуваннями доведеться ґрунтовно.

Існує небагато точних даних щодо раціону хоббітів, але коли в книзі "Туди і звідти" гноми прийшли до Більбо Бегінса і проінспектували його комору, вони швидко визначилися з меню:

"Одні вимагали елю, інші - портеру, і всі без винятку - кексів. Покінчивши з кексами, перейшли на ячмінний калач з маслом... Добре б ще аґрусового варення і яблучного пирога! І пиріжків з м'ясом, і сиру!"

У листі 1958 року Толкін порівнював свої вподобання зі смаками хоббітів, тому фанатам фентезі буде зовсім не важко влаштувати собі тематичний День Хоббіта за його підказкою.

"Я насправді хоббіт в усьому, окрім розмірів. Мені подобаються сади, дерева і поля; Я курю люльку, люблю гарну просту їжу, але ненавиджу французьку кухню. Я люблю і навіть наважуюся носити в ці похмурі дні жилетки з орнаментом. Захоплююся грибами; маю дуже просте почуття гумору (яке навіть мої вдячні критики вважають надокучливим). Я пізно лягаю і пізно встаю (по можливості). Я мало подорожую", - писав автор "Володаря перснів".

 

Фестиваль Hobbit Day в Гідропарку

Коли: 22 вересня, 111:00-20:00

Де: SKVO space, Гідропарк

Скільки коштує: від 400 грн

В неділю, 22 вересня, фанати всесвіту Дж. Р. Р. Толкіна святкують День Гобіта. Відзначити подію запрошують на фестиваль Ukrainian Hobbit Day в Гідропарку. Організатори зазначають, там можна "вирушити у Шир на святкування Дня народження найвідоміших гобітів — Більбо та Фродо".

Цікаві факти

  • Знімальна група “Гобіта” використала всю золоту фарбу в Новій Зеландії, коли створювала лігво Смога.
  • “Битва п’яти армій” є світовим рекордсменом за найдовшою бойовою сценою у фільмі.
  • Всі бороди і волосся гномів були зроблені зі справжньої шерсті яків.
  • День Гобіта – це радісна подія, яке об’єднує шанувальників чарівного світу Толкіна. На вечірках, чи то на читаннях, чи то на віртуальних зустрічах, це день, коли можна перейнятися духом пригод, вірності та віри в те, що добро завжди перемагає.


Немає коментарів:

Дописати коментар