пʼятниця, 20 вересня 2024 р.

Маленька історія одного життя: Фернан Магеллан

  

Геній або безумець?

Мрійник або професіонал?

Деспот або першовідкривач?

20 вересня 1519 року п'ять кораблів на чолі з «Вікторією» відплили з Іспанії в невідомість. Капітаном судна був Фернан Магеллан.

Його подорож стала легендою, але чи знаємо ми реальну історію? Він не планував кругосвітнє плавання, але ряд надзвичайних подій зробив його подорож віхою в історії.

Цілі Магеллана були чисто комерційними: знайти для Іспанії шлях до найціннішого товару того часу — прянощів. Вирішивши втілити свою давню мрію, Магеллан поставив на карту все: славу, гроші, визнання і посаду. Маленького зросту, не відомий своїм походженням. Небагатослівний інтроверт. Зразковий сім'янин. Сильний духом. Рішучий. Це все, що ми знаємо про нього як про людину.

У XV столітті світ був поділений на дві частини: Іспанії належала західна, Португалії — східна. А саме на сході перебували Острова прянощів. Магеллан хотів знайти західний шлях на схід. Описів і карт західних морів та земель на той момент ще не існувало. Фернана вело чуття, легенди, здогадки. Його мучили сумніви, проте любов до ризику і слави перевершувала все.

Лідери, такі як він, приречені на самотність, нерозуміння і спроби знецінення ідей іншими. Фернан Магеллан був сильний духом чоловік і виховував рівних по духу матросів. Багато хто погодиться, що причина, за якої людина здається, не в тілі, а в дусі. Команда Магеллана не здавалася. Вони відчайдушно молилися в шторм, сподіваючись на порятунок.

Пройшовши випробування природою, географічними помилками, голодом, команда Магеллана таки знайшла прохід на схід — протоку, яка з'єднує Атлантичний океан із Тихим та яку згодом назвали на честь мореплавця Магеллановою протокою. Саме в той момент його плавання встало врівень з відкриттями Колумба і Васко да Гама. Магеллан відкрив протоку в Тихий океан, назвавши його таким завдяки чудовій погоді, що вітала його там. Це відкриття на 400 років визначило історію і шляхи мореплавства.

Побачені та описані ним зірки над Тихим океаном, названі Магеллановими хмарами, допомогли астрономам детальніше вивчати всесвіт.

Через тривалий період пошуків, плавання в темряві, фізичних і емоційних труднощів назрівав бунт. Однак сильний і жорстокий з підлеглими Фернан Магеллан тримав все під контролем.

Минали місяці поневірянь по відкритому океану без найменшого клаптика землі. Зрештою кораблі прийшли до Філіппінських островів. 5 місяців шляху. 20 тисяч кілометрів. Справжній подвиг віри і наполегливості.

Магеллан приніс на Філіппіни християнство і провів основи колонізації. Один із острівних вождів, Лапу-Лапу, противився підпорядкуванню і пішов війною на матросів. Через багато років іспанці колонізують Філіппіни, але не тоді. У тій сутичці Фернану Магеллану судилося загинути. Відкривачеві західного шляху на схід так і не вдалося доплисти до Островів прянощів і завершити кругосвітню подорож.

Через 3 роки від початку плавання єдиний з п'яти кораблів повернувся до Іспанії. На палубі залишилося 18 матросів, а стартували 240.

Це була «Вікторія» — перше судно, яке обігнуло земну кулю.

На честь Магеллана названі протоки, впадини і морські височини. Кратери на Місяці й пінгвіни на Землі.

П’ять століть ми впевнено говоримо про те, що Фернан Магеллан здійснив одне з найбільших географічних відкриттів. Назавжди змінив географічний і політичний ландшафт планети та остаточно визначив форму земної кулі.

Чиркова Дар'я


Немає коментарів:

Дописати коментар