середа, 23 жовтня 2024 р.

Cила захоплень: науковий погляд на хобі

  

Вільний час, на брак якого ми часто скаржимося, може бути тягарем, а може дарувати радість. Якщо у нас є улюблене заняття, яке не забезпечує жодного прибутку, але приносить задоволення, то ми цілком можемо розраховувати, що вільний час не просто подарує щастя, а надасть нашому життю певного сенсу.

Захоплення, яке приносить задоволення на дозвіллі, називається хобі. Останні роки, відзначені багатьма карантинними обмеженнями, надали людям більше вільного часу, і постало просте запитання: «Чим зайняти себе, перебуваючи у вимушеному ув’язненні?» На допомогу прийшло хобі.

Компанія Discovery, Inc. провела масштабне наукове дослідження під назвою «Сила наших захоплень», під час якого вчені розібралися у феномені хобі, вивчили його вплив, довели важливість та користь захоплень для психологічного здоров’я людини.

ЩО ТАКЕ ХОБІ

Це жвава конячка, що відносить нас геть від дійсності, — химера, метелик, картина, нісенітниця — словом, усе, на що ми намагаємося сісти верхи, щоб поскакати від життєвих турбот і негараздів. — Вона найкорисніша у світі тварина — і я абсолютно не бачу, як люди могли би без неї обходитися

Лоренс Стерн

Слово «хобі» прийшло з англійської мови, і зовсім невипадково письменник Лоренс Стерн порівнює його з конем. Справа в тому, що наприкінці XIII століття словом hobyn називали маленьку конячку, схожу на поні.

До XVI століття це слово перетворилося на hobby, додало до себе слово кінь — horse, а hobbyhorse стало ім’ям маленької дитячої іграшкової конячки, виготовленої зі звичайної палиці, на яку надягали дерев’яний каркас голови коня з імпровізованим хвостом. Дитина могла вдома скакати на коні і отримувати задоволення.

Тривалий час термін hobbyhorse позначав суто дитяче заняття, і тільки завдяки Лоренсу Стерну, який у романі «Життя й думки Тристрама Шенді, джентльмена» (1760–1767) назвав цим словом улюблений відпочинок своїх персонажів, а їх захоплення стало улюбленим конем дозвілля, або hobby.

ЧИ ЛЮБИМО МИ ХОБІ

Кожній людині потрібно якесь хобі — нібито з метою «вийти зі стресу»,— але ти прекрасно розумієш, що насправді люди просто намагаються вижити і не збожеволіти

Фредерік Бегбедер

Дослідження «Сила наших захоплень», проведене Discovery, Inc., охопило 13 000 респондентів у всьому світі. Опитування стосувалися хобі, і в анкетах люди розкривали суть своїх захоплень, пояснюючи важливість хобі у житті. Для трактування отриманого матеріалу до проєкту були залучені троє експертів: психолог Нік Саутгейт, соціолог Стефанія Бейкер та візіонер Том Чатфілд.

Аналіз анкет показав, що переважна більшість, а саме 84% людей віком від 14 до 54 років мають хобі, а 56% стверджують, ніби захоплені так сильно, що навіть мріють зробити кар’єру в цьому роді занять. 81% опитаних підтвердили, що хобі є одним із найважливіших занять у житті.

Стефанія Бейкер коментує отримані результати так:

«Наші захопленості справді формують нас як особистість, надають життю мети та значення, проте це ще не все. Це наше серце, це те, хто ми є насправді. Це те, що залишається за межами професії, сім’ї, біографії та генетики. Це й є ми».

Було також з’ясовано, що хобі з’являються у юнацькому віці — приблизно у 16 ​​років — і супроводжують нас усе життя.

Експерти визначили й призерів серед наших захоплень.

Чемпіоном хобі стали подорожі, срібна медаль належить захопленню дикою природою, на третьому місці опинився інтерес до науки та технологій.

До популярних хобі також належать: схильність до занять кулінарією, бажання спробувати екзотичну кухню, перегляд кулінарних шоу та приготування їжі самостійно.

НАВІЩО НАМ ХОБІ

Знаєш, так чудово, коли у тебе є хобі, коли є щось, що змушує тебе радіти, змушує тебе з нетерпінням чекати наступного тижня, прикрашає звично-тужливі будні!

Сесілія Ахерн

На питання про користь хобі експерти також підготували вичерпні відповіді:

1. Контроль за своїм життям. Респонденти підтверджували, що завдяки наявності у них хобі вони зберігають контроль над життям, а захопленість власною майстерністю в тій чи іншій галузі надихає, що додає стабільності у світосприйнятті та підвищує стресостійкість. Половина тих, хто має хобі, краще справляються зі стресовими ситуаціями, тоді як серед тих, хто не має жодних захоплень, таких лише чверть.

2. Зростання впевненості у собі. Виявилося, що серед опитаних 43% людей з хобі мають більшу віру в себе, швидше ухвалюють важливі рішення, як на роботі, так і в побуті. Ця підвищена самовпевненість пов’язана з позитивним ефектом контролю, оскільки коли ми тримаємо в руках своє життя, то менше сумніваємося і впевненіше крокуємо.

3. Набуття сенсу життя. З опитаних 91% підтверджують, що наявність хобі наповнює їхнє життя змістом, і вони отримують радість від тих чи інших досягнень під час дозвілля. Навіть жінка, котра займається кулінарією, відзначила: «Це змушує мене почуватися алхіміком, ніби я відьма, яка творить диво». А чоловік, захоплений мотоциклами, написав: «Насправді, моя пристрасть до моторів означає свободу. Це наповнює мій день і змушує відчувати, що я маю мету».

4. Подолання самотності та взаємозв’язок зі світом. Дуже важливий позитив від хобі полягає в тому, що захоплення є своєрідним «соціальним клеєм» у відносинах між людьми в тих чи інших спільнотах за інтересами. Це дає можливість уберегти себе від згубного впливу самотності як в реальності, так і онлайн.

64% респондентів підтвердили, що завдяки хобі вони створюють міцне коло друзів, на яких завжди можуть покластися. 73% опитаних також зазначили, що відчувають приналежність до людської спільноти та отримують задоволення від загальних занять улюбленою справою, а 87% повідомили, що охоче діляться інформацією про свої захоплення у сімейному колі.

«Це справді сильне почуття зв’язку, яке ви відчуваєте стосовно оточуючих вас, воно сприяє появі відчуття приналежності, щастя чи задоволеності», — так коментує результат експерименту соціолог Стефанія Бейкер.

5. Хобі робить нас щасливими. Половина людей із захопленнями вважає себе щасливішими, а 60% — схильні до оптимізму. Серед захоплених чимось людей у ​​півтора рази більше тих, хто почувається щасливими, ніж серед групи, які не мають жодного хобі. Багато хто відзначає, що їхня задоволеність від життя безпосередньо залежить від хобі і зовсім не уявляють, як могли б від нього відмовитися без шкоди для себе.

Том Чатфілд резюмує: «Я гадаю, що захопленість — це справді добрий орієнтир для тих, хто шукає почуття глибокого задоволення життям. Багато що дає вам тимчасове, швидкоплинне відчуття щастя, але саме захопленість робить вас щасливішим на постійній основі і веде за собою вперед».

ХХХ

Хобі — це свіже повітря життя, індивідуальна релігія та прояв нашої глибинної сутності. І нехай Генрі Форд одного разу сказав, що «найкраща робота — це високооплачуване хобі», нам не варто йому довіряти, бо щойно наше хобі стане роботою, воно відразу ж перейде зі сфери задоволення та захоплення у сферу примусу та правил.

А тому давайте прислухаємось до Ролана Бикова, який написав у себе в щоденнику: «Дорослі ввели у своє життя поняття «хобі» як офіційне право дорослого на частинку дитинства. Це дитина грає в монетки, дорослий — уже нумізмат».

Huxley


Немає коментарів:

Дописати коментар