середа, 23 жовтня 2024 р.

«Кожне покоління впевнене, що саме воно покликане переробити світ»

  

Кожне покоління впевнене, що саме воно має переробити світ. Моє, проте, вже знає, що цей світ не переробити. Але його завдання, можливо, насправді ще величніше. Воно полягає в тому, щоб не дати світові загинути

Альбер Камю

Теорія поколінь, яку описали 1991 року Вільям Штраус і Ніл Хау в книзі Generations, з тієї пори обросла всілякими доповненнями й уточненнями. За цей час пішло в тінь покоління мовчазних та бебі-бумерів, на горизонт історії вийшли нові покоління: Z та Alpha, а покоління X та Y впевнено взяли кермо влади світом у свої руки.

24 лютого 2022 року життя людей в Україні кардинально змінилося. Чим відрізняються думки, почуття та поведінка різних поколінь в умовах війни?

МОВЧАЗНЕ ПОКОЛІННЯ. РОКИ НАРОДЖЕННЯ: СЕРЕДИНА 1920-Х — ПОЧАТОК 1940-Х

Зараз у світі проживають представники 6 поколінь, і відкривають наш перелік найстарші, ті, кому сьогодні вже за 80 років, — представники покоління, названого мовчазним. Воно є нечисленним через похилий вік людей, яких до нього зараховують. Представники цієї групи пережили жорстоку історичну подію — Другу світову війну, і тому це покоління є найменш вивченим та суперечливим в історії XX століття.

Назва «мовчазне» отримана поколінням невипадково — народжене в період перед Другою світовою війною, під час диктаторських режимів 1930-х та Великої депресії в США, масового геноциду та величезної міграції, це покоління з раннього дитинства засвоїло головний історичний урок безпеки: «тримати язика зубами».

Доля цих людей складна і досить драматична: це законослухняне покоління, яке поважає державу та її силу. Покоління, нездатне до бунту, котре пережило стільки тягарів, що є одним із найбільш ощадливих: завжди намагається заощадити кошти й товари на майбутнє, на «чорний день».

У ставленні до подій російської агресії це найконсервативніше і найполохливіше покоління: переживши жахіття Другої світової війни в дитинстві, мовчазні надають перевагу «поганому миру», а не «хорошій» війні.

Погоджувальна та конформістська позиція є характерною для більшості з цього покоління, хоча існує серед них і група людей, яка беззастережно підтримує ідею перемоги України на умовах повного звільнення українських земель

Три поколения, 1913 год. Автор Федор Кричевский (1879–1947) — украинский художник и педагог, заслуженный деятель искусств УССР (с 1940). Один из основателей и первый ректор украинской Академии изобразительного искусства

Три покоління, 1913 рік. Автор Федір Кричевський (1879–1947) — український художник та педагог, заслужений діяч мистецтв УРСР (з 1940 року). Один із засновників та перший ректор української Академії образотворчого мистецтва

БЕБІ-БУМЕРИ. РОКИ НАРОДЖЕННЯ: СЕРЕДИНА 1940-Х — ПОЧАТОК 1960-Х

Бебі-бумери, або «покоління рок-н-ролу та наркотичних речовин». Надромантичне та суперуспішне покоління, яке народилося після Другої світової війни і було сповнене рішучості змінити світ. І їм це вдалося за всіма напрямами соціального життя: найбільший приріст населення пов’язаний саме з цим поколінням, бебі-бумери зробили сімейні цінності новим об’єктом поклоніння.

Оптимісти та трудоголіки з психологією переможців, вони подолали страх перед державою та забобонами минулого, розширили свою свободу до неймовірних раніше широт.

Сексуальна революція 1960–70 років, експерименти з психотропними речовинами, рух хіпі, активна громадянська позиція, боротьба з сегрегацією і війною, підкорення космосу і прогулянки Місяцем, створення перших комп’ютерів і популярної музики високої якості — ось неповний перелік досягнень цього найвизначнішого серед поколінь XX сторіччя.

Представники цього покоління, незважаючи на повну приналежність до світу СРСР, дуже незначною мірою залежать від ідеології свого минулого

Опитування, проведене соціологічною групою «Рейтинг», демонструє високий рівень патріотизму серед людей цього покоління. 54% бебі-бумерів цілком згодні із твердженням: «Оскільки моя країна дуже важлива для мене, я буду боротися і готовий померти за неї».

У той же час, незважаючи на високий рівень патріотизму, 45% опитаних респондентів відчувають страх перед армією та керівництвом РФ, а 24% вірять у можливість мирного врегулювання на тривалий термін.

ЛЮДИ ПОКОЛІННЯ X. РОКИ НАРОДЖЕННЯ: СЕРЕДИНА 1960-Х — ПОЧАТОК 1980-Х

Покоління невідомих (Х) — «дітей із ключами на шиї». Народившись у сім’ях бебі-бумерів, захоплених роботою та соціальними перетвореннями, представники цього покоління багато в чому були надані в дитинстві самі собі. Звідси досить скептичний погляд на всі так звані успіхи попереднього покоління, крах сімейної мрії, велика кількість розлучень, а за загальної доступності протизаплідних засобів — різке зниження народжуваності.

У той же час покоління Х продемонструвало небувалу активність у сфері індивідуальної творчості та підприємництва: 55% всіх стартапів у світі — справа рук «іксів». Багато хто з них кар’єристи й трудоголіки, які особисте процвітання поставили вище за суспільні блага. Невдахи серед людей покоління Х — «прокажені» та «знедолені» особи.

По відношенню до війни покоління Х — найсуперечливіше з усіх. З одного боку — це люди, молодість яких збіглася з періодом розпаду СРСР та формування України як незалежної держави, з іншого боку, покоління Х є найрозчарованішим з усіх, хто мешкає в Україні, оскільки усвідомлює себе відповідальним за всі промахи в економічному та політичному житті

Війну «ікси» сприйняли як особисту катастрофу, а тому багато хто з них почав фінансово допомагати ЗСУ, працювати волонтерами, а деякі навіть стали добровольцями і досі захищають нас усіх на фронті.

Згідно з опитуванням групи «Рейтинг», люди покоління Х вірять у перемогу України, але схильні виявляти патріотизм осмисленого типу, готові прийняти об’єктивні умови війни як дуже складні, а 18% з респондентів вважають за можливе при звільненні всіх українських земель сідати за стіл переговорів з метою встановлення тривалого миру.

ЛЮДИ ПОКОЛІННЯ Y. РОКИ НАРОДЖЕННЯ: ПОЧАТОК 1980-Х — ДРУГА ПОЛОВИНА 1990-Х

Міленіалів, що народилися на стику тисячоліть, часто називають «поколінням соціальних мереж», бо це перше покоління, яке освоїло інтернет у юності і тепер не уявляє собі життя без смартфона, соціальних мереж та онлайн-покупок.

Покоління Y, незважаючи на велику обдарованість і добру освіченість, не страждає на кар’єризм і не ганяється за престижем професії. Міленіали легко змінюють роботу і не схильні просиджувати штани в одному офісі двадцять років поспіль.

Вони легкі на підйом, люблять подорожувати, особистим простором дорожать більше, ніж рабством на роботі: духовний добробут для них важливіший за матеріальний.

Міленіали ведуть здоровий спосіб життя, ходять до спортзалів, сидять на дієтах, стежать за фігурою та вагою. Їх часто називають «Покоління Я» — ці люди схильні до саморефлексії і безперервно прагнуть самовдосконалення, шукають своє місце у світі і дуже часто знаходять себе у творчих професіях: стають акторами та режисерами, поетами та дизайнерами.

Більшість чоловіків та жінок у складі ЗСУ — представники покоління Y. Вони також є основою волонтерського руху, найбільше жертвують грошей на потреби армії.

Але, незважаючи на це, під час опитування соціологів, якщо стоїть дилема між збереженням життя українців та територіальними поступками, то 40% готові заради життя людей пожертвувати територією

Це пояснюється просто: міленіали беруть найактивнішу участь як у бойових діях, так і в ліквідації наслідків бомбардувань і частіше стикаються віч-на-віч із жахами війни, тому заради життя готові йти на компроміс більше, ніж будь-хто з опитаних людей.

Покоління Y — найоптимістичніше з усіх, бо переважна більшість респондентів беззастережно вірить у перемогу України.

ЛЮДИ ПОКОЛІННЯ Z. РОКИ НАРОДЖЕННЯ: КІНЕЦЬ 1990-Х — ПОЧАТОК 2010-Х

Зумери, або «цифрове покоління», — це нинішня молодь, швидке майбутнє нашого світу. Покоління, що народилося зі смартфоном у руці та має сторінку у соціальних мережах з раннього дитинства, вже не бачить особливої ​​різниці між реальним життям і віртуальним. 90% спілкування відбувається онлайн.

Навіть під час спільного проведення офлайн, зумери весь час відвідують свою сторінку в мережі, читають новини, пишуть комусь повідомлення. Віртуальне життя, віртуальні ігри та віртуальні почуття — норма для них.

Освічене та самостійне покоління, яке часто називають «поколінням домосідів». Майка з написом Domosapiens дуже популярна серед зумерів. Вони не люблять часто виходити з дому, шукають роботу з вільним графіком за віддаленої форми. Сидіти в офісі, носити костюм, дотримуватися етикету — не сильна сторона представників цього покоління.

Епідемія коронавірусної інфекції абсолютно не заскочила їх зненацька, вони отримали ідеальні умови для життя та роботи. Навіть їжу зумери замовляють через смартфон, не втомлюючись через побутові проблеми. Віддають перевагу мінімалізму, не тяжіють до нерухомості і не схильні прилипати до одного місця проживання.

Зумери надмірно креативні, хоч і дуже мовчазні. Вони не зловживають алкоголем і не завдають шкоди своєму здоров’ю сигаретами, але й до спорту особливої ​​прихильності не мають. Знають, що майбутнє їм належить цілком (а це так і є), і тому впевнені у собі та самолюбні.

Зумери завжди мають свою особисту точку зору на те, що відбувається, і переконати їх буває нелегко (а може, й не потрібно).

Зумери — найтолерантніше покоління з тих, що нині живуть, для них є неприйнятними будь-які прояви расизму і ксенофобії, вони щиро прагнуть загальної рівності й справедливості. Поважають кожну особистість, вважаючи її унікальною. Такого ж відношення вимагають і до себе. Загалом — одне з найкращих поколінь.

Війна зруйнувала багато мрій покоління Z: навчання за кордоном, робота в інших країнах, подорожі — все це пішло у минуле. Крім того, війна зробила майбутнє цього покоління дуже проблематичним. Дехто вже другий рік захищає країну, хтось ще молодий і навчається, але розуміє, що незабаром буде змушений взяти зброю до рук, якщо війна не припиниться.

Покоління, не готове до випробувань, але поставлене в жорсткі рамки реальності, сприймає її всерйоз, розуміє, що майбутнє їхньої країни залежить від них.

Зумери щодо війни є досить оптимістичним поколінням, вони беззастережно впевнені у перемозі України, довіряють керівництву країни та цілком переконані у повоєнному економічному її процвітанні

ПОКОЛІННЯ ALPHA. ДАТА НАРОДЖЕННЯ: ПІСЛЯ 2010 РОКУ

Наймолодше покоління, якому з огляду на назву попереднього Z — останньої літери алфавіту — складно було підібрати ім’я. Зупинилися на першій літері, і діти, які народилися після 2010 року, стали поколінням А.

За ними йтиме нескінченна черга поколінь, адже літер в алфавіті ще повно: покоління В, покоління С та покоління D. У всякому разі, з назвами, ймовірно, проблем не буде.

Це перше покоління, яке повністю з’явилося на світ у XXI столітті.

Вважається, що воно зробить найбільший внесок у розвиток людства у поточному столітті. Це покоління врівноважених, не схильних до агресії дітей, які позитивно дивляться на світ і оточення. Їхня мета хоч і залежна від технологій, але все ж таки заточена на їх особистості, і вони намагаються приєднатися до якоїсь соціальної групи зі схожими думками та відчуттями.

Покоління, яке увійде до історії України як «діти війни». Багато хто відчуває страх через бомбардування, має психологічні травми від пережитих жахів окупації та всіх тих страждань, які випали на їхню долю. Покоління, якому судилося одужати від отриманих душевних ран і в майбутньому взяти на себе відповідальність за Україну

Так це чи ні, покаже час, принаймні наші надії завжди будуть пов’язані з людьми, яким судилося жити після нас, і ця віра в безперервність життя і нескінченність зміни людських поколінь схожа на нашу віру в Бога.

Мартін Гал

Український письменник


Немає коментарів:

Дописати коментар