пʼятниця, 11 жовтня 2024 р.

11 жовтня. Цей день в історії

  

1138 - В Алеппо стався один з найпотужніших землетрусів відомих людству — четвертий за кількістю жертв. Він охопив територію сучасних Сирії, Туреччини, Ірану, Азербайджана і забрав життя більше 230 тисяч чоловік. Після землетрусу населення Алеппо відновилось лише на початку XIX століття, коли в місті знову було зафіксовано 200 тисяч жителів.

1745 - Прусський фізик-любитель Евальд фон Клейст випадковим чином виявив, що наповнена водою скляна посудина із зануреним у неї металевим електродом електростатичного генератора, має здатність накопичувати електричний заряд. Незалежно від нього аналогічних висновків невдовзі дійшов голландець Пітер ван Мушенбрук з Лейдена, завдяки зв'язкам якого з науковими колами новий пристрій — прототип конденсатора — отримав назву Лейденська банка.

1881 - Американець Дейвід Гендерсон Х'юстон зі штату Вісконсін запатентував роликову фотоплівку для фотокамер.

1887 - Американський винахідник Томас Едісон запатентував електричну машину для підрахунку голосів на виборах.

1939 - Видатні вчені зі світовим іменем Енріко Фермі, Лео Силард і Юджин Вігнер написали президенту США Франкліну Рузвельту лист, в котрому вказали на небезпеку створення у фашистській Німеччині атомної бомби. Лист був також підписаний Альбертом Ейнштейном. Він дав поштовх до створення американської групи по роботі над атомним, "Манхеттенським", проектом, успішно завершеним у 1945 році.

1949 - На 3-й Генеральній Асамблеї Всесвітньої медичної асоціації прийнято перший міжнародний кодекс медичної етики, головними принципами котрого стали прийняття медичного рішення виключно в інтересах пацієнта, співчуття до нього і повага його людської гідності.

1961 - на Семипалатинському полігоні в СРСР проведено перший підземний ядерний вибух (доти були надземні).

1962 - відкрився ІІ Ватиканський собор, який скасував обов'язкову латинську мову на католицьких богослужіннях.

1971 - У Великій Британії вийшов альбом Джона Леннона «Imagine».

1991 - Звукозаписуюча компанія Apple, заснована Beatles, подала в суд на комп'ютерну компанію Apple Computer за використання яблука у її логотипі. Перший судовий позов звукозаписуюча фірма подала ще в 1977 році, вимагаючи від Apple Computer матеріальної компенсації за використання її імені. В 1981 році було досягнуто компромісне рішення, що Apple Computer не буде вказувати свою назву і зображувати логотип на всіх виробах і програмних продуктах, що стосуються створення музики. На цей же раз комп'ютерній компанії довелось виплатити 29 мільйоні доларів у якості компенсації.

1999 - У Франції обрано нову жінку, що на наступне десятиліття буде уособлювати Маріанну, символ Франції. Нею стала 21-річна топ-модель Летиція Каста, відібрана мерами французьких міст серед 34 претенденток. Попередніми символами Франціїї побували Брижжит Бардо, Мірей Матьє, Катрін Деньов.

2008 - повернувшись на ринг після майже 4-річної відсутності, Віталій Кличко в Берліні переміг нігерійця Семюеля Пітера й повернув собі пояс чемпіона WBC. Результат бою - технічний нокаут після восьмого раунду.

Таким чином, брати Клички зібрали три чемпіонські пояси з чотирьох найпрестижніших.


Немає коментарів:

Дописати коментар