четвер, 26 вересня 2024 р.

1960, 26 вересня - Джон Кеннеді і Річард Ніксон провели перші в історії виборів президентів США телевізійні дебати

  

Цю історію як повчальну згадують в багатьох підручниках зі зв'язків громадськістю.

26 вересня 1960 року в США відбулися перші в історії теледебати між віце-президентом Річардом Ніксоном, який був кандидатом на президентських виборах від республіканців, і його суперником, 43-літнім сенатором-демократом Джоном Кеннеді.

В той час в більшості американських родин вже були телевізори. Дебати подивилися 66 млн американців.

Вперше така велика кількість виборців побачила обох кандидатів немов перед собою. Зовнішній вигляд кандидатів, їхній голос і впевненість в собі тепер мали не менше значення, ніж слова.

Дебати відбулися в Чикаго на телеканалі CBS. Продюсер заздалегідь запросив обох кандидатів на зустріч-репетицію, проте з'явився лише Кеннеді.

День дебатів був для Ніксона дуже невдалим.

Перед цим він пошкодив коліно, був деякий час в лікарні та схуд, тому здавалося, що костюм висить на ньому. Вже в приміщенні CBS він ще раз боляче вдарив коліно. Як розповідав директор телекомпанії, "Ніксон виглядав як смерть".

Ніксон відмовився від послуг студійного гримера, на його обличчі чітко було помітно щетину.

Під час дебатів він рідко посміхався, виглядав втомленим та похмурим, помітно нервував і ніяк не міг визначити, куди йому подіти руки і як краще поставити ноги. Але потім трапилося найстрашніше - глядачі побачили, як по обличчю кандидата стікають великі краплі поту.

Кеннеді виглядав впевненим. На ньому чудово сидів чорний костюм. Ідея виступу - надихнути американців на зміни.

"Наш розквіт - попереду", - заявив він під час виступу.

Після першого туру дебатів рейтинг Кеннеді пішов вгору.

І хоча Ніксон виглядав переконливим на наступних трьох раундах дебатів, перші в історії і найбільші за аудиторію дебати були для нього згаяні.

Кеннеді переміг на виборах з незначною перевагою - 0,17%, отримавши 49,72% голосів, але значно переважив Ніксона за кількістю виборників.

А як би склалася доля світу, якби під час спорудження муру в Берліні та Кубинської кризи 1962 року при владі перебував Ніксон?

Наступних 16 років теледебатів між кандидатами в президенти в США не було.

Річард Ніксон відмовлявся від участі в них, що не завадило йому стати президентом в 1968 році та переобратися 1972 року.

Вотергейтський скандал через прослуховування штаб-квартири демократів змусив його піти у відставку 1974 року, аби уникнути імпічменту.

Георгій Ерман

  • Role,
    BBC News Україна

Немає коментарів:

Дописати коментар