середа, 23 жовтня 2024 р.

Гаррі Поттер у ДНК: як гени визначають вашу бібліотеку

  

Ген зазвичай має дві варіації — алелі. Вони можуть бути як домінантними, так і рецесивними. Останній, «пригнічений» ген, передається у спадок від батьків і проявляється в дитини. Науковці вважають, що так успадковуються найрізноманітніші якості: зовнішність, інтелект, обмін речовин, імунітет, фобії, риси характеру, темперамент, міміка, тембр голосу… А також навіть художній смак! Останні дослідження в цій галузі дали приголомшливі результати.

ВОНИ ВИЗНАЧАЮТЬ ДУЖЕ БАГАТО ЧОГО…

Насамперед, звісно, нас усіх турбує здоров’я потомства. Тому наука спочатку зосередилася на вивченні захворювань, які зумовлені спадковістю. І таких описано на сьогодні близько 3500. Однак у міру розвитку генетики ступінь нашої унікальності дедалі більше ставили під сумнів.

Науковці відкривали найрізноманітніші, абсолютно незвичайні і неочевидні риси, які ми з вами отримуємо у спадок. Наприклад, ми успадковуємо тривалість сну, за який відповідає аж 78 областей генів. Якщо мама й тато вважали за краще вранці довше поспати, то нелюбов до раннього підйому вам гарантована. Ви чхаєте від яскравого світла? І ця дивна особливість теж дісталася вам від предків, чий організм таким чином реагував на стрімку зміну кількості світла навколо.

ЛЮБИТЕ СОЛОДОЩІ ТА КАВУ? СКАЖІТЬ СПАСИБІ ГЕНАМ!

Не можете жити без солодкого? У всьому винен ген, що відповідає за сприйняття глюкози. Щоправда, він не тільки змушує вас споживати більше цукру, а й регулює надмірне накопичення жиру. Дослідження Каліфорнійського університету виявили у 30% американців генну варіацію, яка на 20% погіршує навички автоводіння.

Якщо у вас виявилася амузія — тональна глухота, знайте, що ви опинилися серед 4% населення, яким це музичне порушення дісталося у спадок. Від предків ви отримали і больовий поріг: те, як ви реагуєте на біль, залежить від безлічі чинників — статі, віку та навіть раси.

Не можете жити без чашечки ранкової кави? Уявіть: схильність до цього ароматного напою теж закладена у ваших генах. Певні генетичні варіації відповідають навіть за кількість випитих за день чашок.

ГЕНЕТИКА ТА ЛІТЕРАТУРА: ВЧЕНІ ЗНАЙШЛИ ЗВ’ЯЗОК!

Але кавоманія — не найдивовижніше, що ми можемо отримати від батьків. З кожним роком науковці відкривають все нові й нові грані того, що ми називаємо спадковістю. Одне з останніх досліджень, опубліковане в науковому журналі PLOS One, продемонструвало, що наші літературні вподобання також геть не випадкові!

Якщо ви любите фантастику, детективи або пригодницькі романи, то це зовсім не результат вашого особистого смаку або добровільного вибору. Любов до тих чи інших літературних жанрів — результат генетичної схильності.

Раніше вважалося, що літературний смак — це переважно культурний феномен, який визначається вихованням, освітою, соціальним оточенням. Особистим досвідом, зрештою. Проте автори дослідження, данські вчені з Копенгагенського університету, з’ясували, що все водночас набагато складніше та простіше…

БЛИЗНЮКИ Й БІБЛІОТЕКИ

Фахівці зацікавилися тим, що читають близнюки. Для цього вони звернулися до європейських публічних бібліотек, де отримали, а потім і проаналізували дані про 67 900 близнюків віком від 18 років. Збір цих даних тривав упродовж усього 2021 року, що свідчить про неймовірні часові та трудовитрати, на які пішли науковці, проводячи це масштабне дослідження.

Але організувати роботу по-іншому було й неможливо: адже реєстр даних про книги, якими користувалися близнюки в публічних бібліотеках, природно, не містив жодної генетичної інформації. Тому для вчених такою важливою була стать читачів-близнюків. Науковий метод, який вони використовували, давав змогу, орієнтуючись на стать, врахувати неоднорідність досліджуваної популяції та оцінити ступінь успадкованості ознаки.

БЛИЗНЮКИ БЛИЗНЮКАМ — НЕ РІВНЯ!

Аналіз отриманих даних відбувався за трьома напрямами. По-перше, до уваги брали максимально повну соціально-демографічну інформацію про близнюків. Фіксувалися найрізноманітніші характеристики: стать, вік, освіта, рівень доходу тощо.

По-друге, для повноти аналізу мистецьких смаків ураховували всі можливі в сучасному світі формати книжок — і електронні, й паперові, і аудіоваріанти. До уваги бралися всі літературні жанри, стилі та напрями.

По-третє, вчені порівнювали літературні вподобання однояйцевих і різнояйцевих близнюків. Така прискіпливість данських дослідників вражає! Однак вона виправдана тим фактом, що близнюки близнюкам усе-таки не рівня: в однояйцевих геном ідентичний повністю, а в різнояйцевих — тільки на 50%, як у звичайних братів та сестер.

ОТОЧЕННЯ ПРОГРАЄ ГЕНАМ

Використовуючи всі ці відомості та методи статистичного аналізу, данські генетики зуміли розділити літературні смаки на дві групи. Перша — ті, на які міг вплинути соціальний контекст, спілкування з людьми. І друга — ті, які були сформовані спадковістю. Результати виявилися приголомшливими!

З’ясувалося, що наші літературні вподобання визначаються генетикою доволі значною мірою: від 45% до 70%! Причому на ці вподобання соціальне оточення — вчителі, друзі, виховання й освіта — або ніяк не впливає, або впливає зовсім невеликою мірою.

ГЕНИ ВПЛИВАЮТЬ НА МОЗОК, МОЗОК ФОРМУЄ СМАКИ

Виходить, що вашу пристрасть до п’єс Шекспіра, любов до Гаррі Поттера чи схильність слідкувати за умовиводами Шерлока Голмса визначає той самий чинник, що вашу форму носа і колір очей, — гени! Але яким чином це відбувається?

Науковці вважають, що в основі феномена лежить вплив генів, який вони чинять на глибинні механізми роботи мозку, відповідальні за когнітивні здібності, сприйняття інформації та емоційну чуйність.

Вони ж своєю чергою формують наші вподобання в художній літературі. Можливо, деяким людям прикро усвідомлювати, що вони не є вільними у своїх індивідуальних смаках. Але тут потрібно зазначити, що генетична схильність — це ще не остаточний вирок.

ГЕНИ — НЕ ВИРОК ДОЛІ!

Пам’ятаймо про те, що конкретний ген в організмі не завжди визначає долю людини. Наприклад, аналіз ДНК великого композитора Людвіга ван Бетховена свідчить про повну відсутність у нього видатних музичних здібностей. Проте історія його життя і творчості — цілковита невідповідність цьому генетичному факту. Рівень особистісного розвитку має, мабуть, певне значення.

Річ у тім, що дані, отримані данськими вченими, свідчать ще про один дивовижний факт: успадковуваність літературних смаків виявилася вищою в тих людей, кого можна віднести до соціально й економічно неблагополучних. Чому так відбувається, вчені поки що не можуть дати однозначної відповіді.

Вони лише припускають, що, ймовірно, у цьому разі просто відсутні ті умови, в яких художні вподобання могли б проявитися, — представники неблагополучних груп населення істотно обмежені в доступі до освіти, культурних ресурсів та розмаїття вражень.

ПРАКТИЧНА КОРИСТЬ: ВАШ ВИБІР ТЕПЕР ТІЛЬКИ ВАШ!

То які ж практичні наслідки відкриттів данських генетиків? Науковці вважають, що надалі соціологам культури і фахівцям з літератури під час аналізу літературних смаків варто враховувати генетичний аспект. Крім того, відкриття стосується не тільки літератури, бо, найімовірніше, вплив генів поширюється й на культурні вподобання загалом: живопис, музику, кінематограф…

І, нарешті, не за горами той день, коли аналіз наших генів стане основою створення персоналізованих пропозицій, що враховують особисті смаки та індивідуальні особливості сприйняття. Навіщо мучитися, здійснюючи протиприродний культурний вибір, якщо в цілковитій відповідності зі спадковістю вам допоможуть підібрати «правильні» твори мистецтва? Ніякого насильства над природою — ви читаєте, дивитеся й слухаєте виключно те, що завдяки генам вам гарантовано сподобається!

Оригінальне дослідження:

Literary tastes are as heritable as other human phenotypes: Evidence from twins’ library borrowing

Немає коментарів:

Дописати коментар