середа, 18 вересня 2024 р.

1929, 18 вересня - відбулося випробування першого вітчизняного комбайна, який був створений на запорізькому заводі «Комунар».

  

В цей день був підписаний акт історичної для запорізького машинобудування події: випробування першого комбайна, виготовленого заводом „Комунар”. Під актом підписи людей які проводили випробування – директора запорізького заводу Михайла Ветчінкіна, головного інженера підприємства Петра Діка, конструктора Корнея Паульса…

Цей перший комбайн комунарівці зробили за зразком американського комбайна «МакКормік». «Изготовлен комбайн из материалов союзного производства за исключением двигателя, косы и передаточных цепей, каковые были взяты от оригинала», – йшлося в акті випробування. Згодом запорізькі конструктори передумали та взяли за зразок інший американський комбайн – «Хольт», який модернізували під наші вітчизняні умови.

 

Масове виробництво власних комбайнів запоріжці  розпочнуть вже в 1930 році. У вересня того ж року батьків першого радянського комбайна нагородять орденами Леніна – «за визначні заслуги в організації будівництва заводу комбайнів та налагодження їх масового виробництва». Перелік нагороджених – нижче. До кінця сталінських 1930-х років доживуть далеко не всі з цих комунарівців. Про це – трохи далі в цьому ж випуску.

 

1937, 17 вересня - у Дніпропетровську розстрілюють Пітера Діка та Герхарда Гамма – конструкторів першого вітчизняного комбайна.

 

1930-і роки. У цеху заводу “Комунар”. Чорнилами на фото зі своїх альбомів люди замалювали обличчя “ворогів народу” – про всяк випадок…

До речі, у тому самому театру-клубі «Металіст», в 1930 році нагороджували орденами Леніна творців першого радянського комбайна. Одними з кавалерів ордену тоді стали наші земляки менонітського походження Петер Дік(Петро Іванович Дік) і Герхард Гамм (Єгор Христианович Гамм). На той час Дік був головним інженером «Комунару», а Гамм – його заступником. 

Високі нагороди не врятували їх від  сталінських репресій. 17 вересня 1937 року обидва конструктори були страчені у дніпропетровській тюрмі — за обвинуваченнями у нібито причетності до контрреволюційної диверсійної організації та шкідництві.  В 1958 році Дік та Гамм були виправдані та реабілітовані. Посмертно.

Петер Дік народився 21 травня 1884 року в Остервіку (Долинське Запорізької області). «Представник старої технічної інтелігенції, один  із найстаріших технічних керівників заводу „Комунар”. На цьому заводі він працює з 1909 року … Головний інженер …  Перший організатор радянського комбайнобудування…», – писала про нього книга «Народження радянского комбайна» в 1931 році.

 

Про Герхарда Гамма ця книга повідомляє наступне: «Народився в 1883 році в Хортиці (прим. – зараз Верхня Хортиця, Запоріжжя). Навчався в Німеччині. С 1909 року працює на заводі Копа (зараз «Комунар») техніком-конструктором.  З 1921 року – помічник технічного керівника заводу, головний механік, завідувач виробництва, заступник головного інженера». Також Герхард фактично є фундатором конвеєрного виробництва на запорізькому заводі. Для створення конвеєра на «Комунарі» у 1930 році був відряджений вивчати досвід заводів США та Німеччини.

 

До речі, трохи раніше Діка та Гамма – 25 серпня 1937 року  був розстріляний «чекістами» й Корнеліус Паульс —  ще один менонітський конструктор того самого першого комбайну й кавалер ордену Леніна. Він теж був проголошений «контрреволюціонером» та «шпигуном Німеччини». Звісно ж, потім був реабілітований. Посмертно.  А в 1938 році  був розстріляний і  Михайло Ветчінкін – директор «Комунару» зразка 1930 року  і ще один «комбайновий» орденоносець.

 

А так прізвища “ворогів народу” вимарували з книг… Закреслені Паульс та Дік.

Матеріал Романа Акбаша




Немає коментарів:

Дописати коментар