субота, 14 вересня 2024 р.

День українського борщу

 

Щорічно День українського борщу відзначається у другу суботу вересня. Ця дата є неофіційною, адже у січні 2022 року Комітет Верховної Ради України з гуманітарної та інформаційної політики подав проєкт постанови №6361 «Про встановлення Дня українського борщу». Однак парламент поки що не ухвалив його.

Історія українського борщу

У 1584 році у Києві з'явилася перша задокументована згадка про український борщ. Німецький торговельний агент Мартін Ґруневеґ написав про цю страву у своєму щоденнику. 17 жовтня 1584 року він зі своєю купецькою валкою доїхав до Києва й зупинився переночувати над річкою Борщівка. Мартін Ґруневеґ саме так назвав цю водойму у своєму щоденнику. Наразі ця річка – Борщагівка. Вважається, що назва походить від того, що у цій місцевості свого часу діяв борщовий базар.

Німецький торговельний агент писав, що сумнівається щодо існування такого базару. Адже, за його словами, жителі Києва не потребували добиратися так далеко від центру міста заради борщу. Мартін Ґруневеґ не вірив у те, що борщ чи інгредієнти для нього у більше ніде у місті не продавали. Він писав: «Русини купляють борщ рідко або ніколи, тому що кожен готує його у себе дома сам, оскільки це їхня повсякденна їжа і питво».

Православний полеміст Іван Вишенський у 1598 році писав, що селяни «поливку або борщик хлепчют». Також у перші роки XVII століття з'явилася інформація, що чоловік випив «три миски борщика».

Згодом у першій половині XVII століття з’явилися прізвища, похідні від слова «борщ». наприклад, Борщовський, Борщ, Борщенко.

Цікаві факти про український борщ

  • Є понад 70 складених і описаних рецептів червоного борщу.
  • «Борщ київський» вважається найдорожчим та найскладнішим, адже бульйон для нього варять з трьох видів м'яса. Для цього використовують яловичину, баранину та свинину, а також додають натуральний хлібний квас.
  • До кінця XIX століття заправкою для борщу слугували сироватка, кисле молоко, кисла капуста, ягоди або незрілі яблука.
  • У давнину вважалося, що з парою від борщу відлітає душа небіжчика, тому ця страва є традиційною на українських поминках.
  • На Тернопільщині на честь борщу названо містечко Борщів.
  • На Чернігівщині є «переяславський борщ». Він готується з грибними «вушками».
  • Страва борщ була описана Іваном Котляревським  у 1798 р. в «Енеїді»: «Не поцурайтесь хліба-солі. Борщу скуштуйте, галушок».
  • На Закарпатті борщ називають «львівським» та не мають свого рецепта борщу.
  • У США є «борщовий пояс». В околицях Нью-Йорка існує місцевість, яку заселили євреї-ашкенази. Це вихідці зі слов'янських країн, які привезли з собою рецепт борщу. Місцеві жителі назвали цю територію the Borscht Belt.


Немає коментарів:

Дописати коментар